Over ons

De beginjaren  

Brouwerij De Borggraaf is opgericht door Erik Horrix, die vanaf de beginjaren 80 zijn eerste stappen zette in de rijke Belgische geschiedenis van de brouwerswereld.

Erik die toen samen met een bekende Hasseltse cafébaas één van zijn generatie het idee opperde om terug aan te knopen op de oude traditie om een eigen Hasselts bier te gaan brouwen. Dat toen onder de naam "Oud Hasselts Bier Dikke Nek" op de markt gebracht werd, met gebruik van jeneverbessen in het recept, zo was er de linkt naar de Hasseltse traditie van de jeneverstokers. Om aan de oude Hasseltse bierrecepten te geraken werd toen een beroep gedaan op het Academie van Streekgebonden Gastronomie, die eveneens betrokken zijn geweest bij de opstart van het Jenevermuseum in Hasselt.

 (afbeelding bier etiket van bij de start)

 

Erik mocht in de beginperiode een beroep doen om de knepen van het brouwen aan te leren bij een aantal Belgische Brouwerijen, om het bierrecept verder te verfijnen en af te stemmen op een drinkbaar bier, dit gerstenat werd in de achtertuin van het “Hasselts Café” en borrelbar aan de man en vrouw gebracht, door een Hasselts bekend publiek figuur die later een politieke carrière heeft uitgebouwd.

Doordat de cafébaas voor een andere carrière koos en de vaste ontmoetingsplek wegviel is men gestopt met dit bier te brouwen onder die naam.

Maar het brouwen blijft Erik echter in het bloed zitten, door eerst een eigen microbrouwerij op te zetten, waarbij verschillende jaren diverse bierrecepten konden uit getest worden. Heeft hij uiteindelijke de stap gezet in 2020 om een professionele brouwerij uit te bouwen en zijn bieren te gaan vermarkten op een beperkte schaal onder de naam “Brouwerij De Borggraaf”.

De bieren ZOWAT TRIPEL en ZOWAT DUBBEL & ZOWAT JENEVER INFUSED, ZOWAT BLOND, ZOWAT 2.0  zijn van hoge gisting en ZOWAT Pils van lage gisting, op een Ambachtelijke wijze gebrouwd met uitsluitend natuurlijke grondstoffen van mout en hop, zonder kleur- of smaakstoffen en niet gefilterd of gepasteuriseerd. 

afbeeldingen brouwerij